top of page

Blog

Έλληνες Πρωθυπουργοί με ονομασία προέλευσης

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι το κτίριο που στεγάζεται το γραφείο του εκάστοτε πρωθυπουργού της Ελλάδας. Ο τελευταίος ιδιοκτήτης του ήταν ο πρωθυπουργός Δημήτριος Μάξιμος από την Πάτρα. Το Ελληνικό Δημόσιο θέλησε να το αγοράσει και συνέστησε κυβερνητική επιτροπή εκτίμησης, η οποία εκτίμησε την αξία του στα 11 δις δρχ. Όταν όμως ο Δημήτριος Μάξιμος έλαβε γνώση ότι το Ελληνικό Δημόσιο ενδιαφέρεται να αγοράσει το Μέγαρο, θεώρησε υψίστη τιμή του να αγοραστεί το Μέγαρο από το κράτος και γιαυτό δώρησε στο Ελληνικό Δημόσιο το 50% της κυβερνητικής εκτίμησης ( 5,5 δις δρχ, αντί 11 δις δρχ), δωρίζοντας επίσης τα έπιπλα και τους περίφημους ζωγραφικούς πίνακες του Μεγάρου, υψηλής εκτιμητέας αξίας. Η κυβέρνηση, για να τιμήσει την προσφορά του Δημητρίου Μάξιμου, δήλωσε μέσω του προέδρου της ότι το κτίριο θα διατηρήσει το αρχικό του όνομα, δηλαδή “Μέγαρο Μαξίμου”. Το Μέγαρο χρησιμοποιήθηκε κάποιες φορές (όχι όμως σε σταθερή βάση) ως ξενώνας για πρωθυπουργούς και προέδρους άλλων χωρών που επισκέπτονταν την Αθήνα, όπως ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Τίτο (1955) και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ το 1980. Το 1982 περιήλθε στο ελληνικό κράτος και ο πρώτος ένοικος πρωθυπουργός ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Μέγαρο Μαξίμου

Έλληνες Πρωθυπουργοί με ονομασία ...γεωγραφικής προέλευσης

Η λίστα των Πρωθυπουργών1 της Ελλάδας κυκλοφορεί σε αφθονία στο διαδίκτυο. Εκτός από την επίσημη πιστοποιημένη πηγή που είναι η Βουλή των Ελλήνων, έχουν γίνει σχετικές αναρτήσεις από μορφωτικά ιδρύματα, δημόσιους φορείς, εφημερίδες, περιοδικά, εκδότες, bloggers, πολιτικά κόμματα και πολλούς άλλους. Οι αναρτήσεις αυτές παρουσιάζουν τους Πρωθυπουργούς (αιρετούς και υπηρεσιακούς) σε ανιούσα χρονολογική σειρά, αρχίζοντας από τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο στις 13 Ιανουαρίου 1822, μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα σήμερα, 2016.

Δεν θα είχε νόημα να γίνει μία νέα επανάληψη του κατάλογου των Πρωθυπουργών. Όμως, θεωρούμε ότι υπήρξε λογικό έρεισμα για να γίνει κάτι τέτοιο, με σκοπό την παρουσίαση στατιστικών στοιχείων σχετικής έρευνας. Γνωρίζαμε την πληροφορία ότι η Κέρκυρα έβγαλε πέντε Πρωθυπουργούς, ενώ άλλη παρόμοια πληροφορία αναφέρει ότι και το Μεσολόγγι έβγαλε πέντε Πρωθυπουργούς. Η ιδέα μόλις ξεκίνησε...

... Ερευνώντας τας γραφάς, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει καμία πηγή που να κατατάσσει τους Έλληνες Πρωθυπουργούς κατά γεωγραφική προέλευση, ούτε υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία σχετικά με τις θητείες τους, το φύλλο και άλλες πληροφορίες που δημιουργούν το προφίλ του κάθε Πρωθυπουργού.

• Στην Ελλάδα, από τον Μαυροκορδάτο μέχρι τον Τσίπρα, υπάρχουν 102 ονοματεπώνυμα που διατέλεσαν Πρωθυπουργοί. Πολλοί απ’ αυτούς είχαν περισσότερες από μία πρωθυπουργικές θητείες, όμως τους υπολογίζουμε μόνο μία φορά.

• Από αυτούς, οκτώ (8) έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, εκ των οποίων οι πέντε (5) είναι Έλληνες και οι τρεις (3) είναι ξένοι. Οι πέντε Έλληνες προέρχονται: από την Αλεξάνδρεια (Κωνσταντίνος Τσαλδάρης), την Κωνσταντινούπολη (Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, Στέφανος Σκουλούδης), την ΠΓΔΜ (Αλέξανδρος Σβώλος) και από την Σμύρνη (Αριστείδης Μωραϊτίνης). Οι τρεις ξένοι είναι Βαυαροί(2): (Ιγνάτιος φον Ρούντχαρ, Ιωσήφ Λουδοβίκος και Όθωνας).

• Οι υπόλοιποι εννενήντα τέσσερις (94) είναι Έλληνες γεννημένοι στην Ελλάδα. Που όμως; Με την επεξεργασία των υπαρχόντων στοιχείων, φροντίσαμε να τους κατατάξουμε και να τους παρουσιάσουμε ανά Νομό και Επαρχία, σε κατιούσα ταξινόμηση ως προς τον αριθμό των Πρωθυπουργών:

Αττική(3) 20 / Αχαΐα(4) 17 / Αιτωλοακαρνανία 8 / Λακωνία 7 / Κέρκυρα 5 / Αρκαδία 5 / Χανιά 3 / Ηλεία 3 / Φθιώτιδα 3 / Ιωάννινα 3 / Εύβοια 2 / Ευρυτανία 2 / Κυκλάδες 2 / Σέρρες 2 / Μεσσηνία 2 / Κόρινθος 1 / Κεφαλληνία 1 / Καρδίτσα 1 / Χίος 1 / Ρέθυμνο 1 / Φωκίδα 1 / Σάμος 1 / Ζάκυνθος 1 / Ιθάκη 1 / Αργολίδα 1.

Όπως γίνεται φανερό, μόνο οι μισοί Νομοί (26) έβγαλαν Πρωθυπουργούς, ενώ οι άλλοι (26) Νομοί –που δεν αναφέρονται πιο πάνω- δεν έβγαλαν Πρωθυπουργό(5).

• Μία μόνο γυναίκα υπήρξε Πρωθυπουργός στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Είναι η κα. Βασιλική Θάνου, η οποία διετέλεσε υπηρεσιακή πρωθυπουργός στις εκλογές της 21ης Σεπτεμβρίου 2015.

• Δύο Πρωθυπουργοί έχουν από οχτώ (8) πρωθυπουργικές θητείες. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος από τα Χανιά και ο Δημήτριος Βούλγαρης από την Ύδρα.

• Την μικρότερη θητεία ως Πρωθυπουργός, είχε ο Αναστάσιος Χαραλάμπης, από τα Καλάβρυτα Αχαΐας, ο οποίος υπήρξε πρωθυπουργός για μία (1) ΜΟΝΟ ημέρα!

Έλληνες Πρωθυπουργοί ανά Νομό / Επαρχία(6)

• ΑΤΤΙΚΗ:

Αθήνα: Αλέξανδρος Διομήδης, Αλέξανδρος Παπάγος, Αλέξης Τσίπρας, Γεώργιος Τσολάκογλου, Δημήτριος Ράλλης, Ιωάννης Ράλλης, Κωνσταντίνος Δεμερτζής, Κώστας Καραμανλής, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Στέφανος Δραγούμης.

Πειραιάς: Θεόδωρος Πάγκαλος, Κωνσταντίνος Σημίτης, Παναγιώτης Πιπινέλης.

Πόρος: Αλέξανδρος Κορυζής.

Σπέτσες: Διομήδης Κυριακός.

Τροιζηνία: Αντώνιος Κριεζής.

Ύδρα: Αθανάσιος Μιαούλης, Γεώργιος Κουντουριώτης, Δημήτριος Βούλγαρης, Πέτρος Βούλγαρης.

ΑΧΑΙΑ:

Γεράκι: Παναγιώτης Πουλίτσας.

Καλάβρυτα: Αλέξανδρος Ζαΐμης, Αναστάσιος Χαραλάμπης, Ανδρέας Ζαΐμης, Θρασύβουλος Ζαΐμης.

Καλέντζι: Ανδρέας Παπανδρέου, Γεώργιος Α. Παπανδρέου, Γεώργιος Παπανδρέου.

Κάτω Αχαΐα: Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Πάτρα: Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, Δημήτριος Γούναρης, Δημήτριος Μάξιμος, Μπενιζέλος Ρούφος, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Παναγιώτης Πικραμένος, Στυλιανός Γονατάς, Σωτήριος Σωτηρόπουλος.

• ΑΙΤΩΛΙΑ & ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ:

Αγρίνιο: Νικόλαος Στράτος.

Μεσολόγγι: Δημήτριος Βάλβης, Επαμεινώνδας Δεληγεώργης, Ζηνόβιος Βάλβης, Σπυρίδων Τρικούπης, Χαρίλαος Τρικούπης.

Ναύπακτος: Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, Γεώργιος Αθανασιάδης Νόβας.

•ΛΑΚΩΝΙΑ:

Γύθειο: Αλέξανδρος Οθωναίος, Τζαννής Τζαννετάκης.

Μάνη: Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, Γεώργιος Μαυρομιχάλης, Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, Στυλιανός Μαυρομιχάλης.

•ΚΕΡΚΥΡΑ:

Γεώργιος Θεοτόκης, Γεώργιος Ράλλης, Ιωάννης Θεοτόκης, Ιωάννης Καποδίστριας, Σπυρίδων Λάμπρος. • ΑΡΚΑΔΙΑ:

Λαγκάδια: Θεόδωρος Δηλιγιάννης, και Νικόλαος Δηλιγιάννης.

Λεβίδι: Αλέξανδρος Παπαναστασίου.

Τρίπολη: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Νικόλαος Τριανταφυλλάκος.

• ΗΛΕΙΑ:

Ανδρίτσαινα: Δημήτριος Κιουσόπουλος.

Ολυμπία: Ιωάννης Παρασκευόπουλος.

Πύργος: Στέφανος Στεφανόπουλος.

• ΙΩΑΝΝΙΝΑ:

Ιωάννης Κωλέττης, Κίτσος Τζαβέλας, Κωνσταντίνος Δόβας.

• ΧΑΝΙΑ:

Ελευθέριος Βενιζέλος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Σοφοκλής Βενιζέλος.

• ΦΘΙΩΤΙΔΑ:

Αμφίκλεια: Αθανάσιος Ευταξίας.

Κάτω Τιθορέα: Ιωάννης Γρίβας.

Λαμία: Ηλίας Τσιριμώκος.

• ΕΥΒΟΙΑ:

Χαλκίδα: Βασιλική Θάνου, Νικόλαος Καλογερόπουλος.

• ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ:

Γεώργιος Καφαντάρης, Γεώργιος Κονδύλης.

• ΚΥΚΛΑΔΕΣ:

Θήρα: Σπύρος Μαρκεζίνης.

Νάξος: Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης.

• ΜΕΣΣΗΝΙΑ:

Αντώνης Σαμαράς, Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος.

• ΣΕΡΡΕΣ:

Ευριπίδης Μπακιρτζής, Κωνσταντίνος Καραμανλής.

• ΑΡΓΟΛΙΔΑ:

Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος.

• ΙΘΑΚΗ:

Ιωάννης Μεταξάς.

• ΖΑΚΥΝΘΟΣ:

Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης.

•ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ:

Ανδρέας Μεταξάς.

• ΚΟΡΙΝΘΟΣ:

Παναγής Τσαλδάρης

• ΡΕΘΥΜΝΟ:

Εμμανουήλ Τσουδερός.

• ΣΑΜΟΣ:

Θεμιστοκλής Σοφούλης.

• ΦΩΚΙΔΑ:

Λουκάς Παπαδήμος.

• ΧΙΟΣ:

Ψαρά: Κωνσταντίνος Κανάρης.

--------------------------------------------

  1. Ως Πρωθυπουργοί καταχωρούνται και άλλες ονομασίες ή αξιώματα για την ίδια ή παρόμοια θέση.

  2. Τους έφερε διαδοχικά ο βασιλιάς Όθωνας.

  3. Στην Αττική καταχωρήθηκαν οι Πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αλέξης Τσίπρας, γιατί σύμφωνα με το βιογραφικό τους, η πόλη που γεννήθηκαν και σπούδασαν είναι η Αθήνα: (Κώστας Καραμανλής: Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Σεπτεμβρίου 1956. Ο πατέρας του Αλέκος Καραμανλής, ήταν ιδιοκτήτης εταιρίας χωματουργικών εργασιών και μητέρα του ήταν η Αλίκη Γεργούλη), ενώ (Αλέξης Τσίπρας: Γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1974 στην Αθήνα. Ο πατέρας του γεννήθηκε στο χωριό Αθαμάνιο Άρτας και η μητέρα του στην Ελευθερούπολη Καβάλας).

  4. Το Καλέντζι Αχαΐας δήλωσε ως τόπο καταγωγής του ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, που γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1952, στη Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών.

  5. Η γεωγραφική έκταση της Ελλάδας, για ορισμένο διάστημα είχε περιορισμένα όρια. Ως εκ τούτου εν μέρει είναι δικαιολογημένη η απουσία Πρωθυπουργών.

  6. Σε κατιούσα ταξινόμηση ως προς τον αριθμό των Πρωθυπουργών.


Επιλεγμένα σχόλια
Αρχείο
Κοινωνικά δίκτυα
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Blogger Icon
  • Grey Google+ Icon
bottom of page