top of page

Blog

Η πανέμορφη Λευκάδα

Η Λευκάδα είναι νησί του Ιονίου πελάγους, που μαζί με τα νησιά Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Παξούς, αποτελούν την περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Είναι το τέταρτο σε έκταση νησί στο Ιόνιο (320 τ.χλμ.) και το τέταρτο σε πληθυσμό με 23.693 κατοίκους κατά την απογραφή του 2011.

Βάσει του σχεδίου Καποδίστριας η Λευκάδα μαζί με τα νησιά Κάλαμος, Καστός και Μεγανήσι, γνωστά και ως Πριγκιπονήσια, αποτελούσε το νομό Λευκάδος με έδρα την πόλη της Λευκάδος. Από το 2011 όμως, οπότε και εισήχθηκε στο πρόγραμμα Καλλικράτης, η Λευκάδα μαζί με τα προαναφερθέντα νησιά πλην του Μεγανησίου αποτελεί πλέον Δήμο με έδρα και πάλι την πόλη της Λευκάδος, ενώ το Μεγανήσι αποτελεί ξεχωριστό δήμο με έδρα το Κατωμέρι.

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης (οι ακτές της βρίσκονται πολύ κοντά μ' εκείνες της ηπειρωτικής Ελλάδας), τις οποίες τις χωρίζει ο ιστορικός πορθμός του Δρεπάνου, συνδέεται με την Αιτωλοακαρνανία με μία πλωτή γέφυρα μήκους περίπου 20 μέτρων, ενώ τελευταία συζητείται και η υποβρύχια ζεύξη. Το ψηλότερο βουνό είναι τα Σταυρωτά με απότομες πλαγιές και έχει υψόμετρο 1182 μέτρα. Η Λευκάδα έγινε διάσημη όταν το 1963 ο Έλληνας μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε το Σκορπιό, μια μικρή νησίδα που βρίσκεται απέναντι απ' τις ανατολικές ακτές της Λευκάδας και πιο συγκεκριμένα στο κοσμοπολίτικο Νυδρί, το οποίο απέκτησε, έκτοτε, παγκόσμια φήμη, φιλοξενώντας κατά καιρούς πλήθος επισκεπτών αλλά και προσωπικοτήτων απ' όλη την υφήλιο. Μάλιστα, οι κάτοικοι της περιοχής, για να τιμήσουν τον Έλληνα εφοπλιστή, τοποθέτησαν προς τιμήν του ένα άγαλμα, το οποίο κοσμεί την πλατεία του χωριού.

Στη Λευκάδα υπάρχουν ελαιόδενδρα με σχετικά μικρή παραγωγή ελαιολάδου, αλλά και πολλά αμπέλια της ποικιλίας Βερτζαμί, τα οποία είναι περιζήτητα και πωλούνται για οινοποίηση εκτός Λευκάδας. Τα τελευταία 20 χρόνια, η Λευκάδα δέχεται αξιόλογο τουρισμό –κυρίως Έλληνες- οι οποίοι χαίρονται τις φυσικές ομορφιές της.

Η Λευκάδα ως επαρχία του Νομού Κέρκυρας

Λόγω του μικρού μεγέθους της, η Λευκάδα μετά την Ένωση της Επτανήσου, αντιμετώπισε διοικητικά προβλήματα, στην οργάνωση του κράτους και αυτός ήταν ο λόγος που αρκετές φορές αποτελούσε επαρχία άλου Νομού.

  • Με το Β. Δ. της 11ης Δεκεμβρίου 1864, η Λευκάδα μαζί με την Ιθάκη αποτέλεσαν το Νομό Λευκάδος με δύο επαρχίες, της Λευκάδος και της Ιθάκης.

  • Με το Νόμο ΡΜΓ΄της 19ης Ιανουαρίου1866, ο Νομός Λευκάδος καταργήθηκε και το νησί έγινε επαρχία του Νομού Κέρκυρας ως το 1899.

  • Με το Νόμο ΒΧΔ΄ της 6ης Ιουνίου 1899 η Λευκάδα ξανάγινε Νομός μαζί με τα νησιά Μεγανήσι, Ιθάκη, Κάλαμο και Καστό.

  • Το 1909, ο Νομός αυτός καταργήθηκε πάλι και η Λευκάδα με το Μεγανήσι αποτέλεσαν την Επαρχία Λευκάδος του Νομού Κερκύρας μέχρι το 1945.

  • Το 1945 η Λευκάδα και το Μεγανήσι αποτέλεσαν την Επαρχία Λευκάδος του Νομού Άρτης και Πρεβέζης.

  • Το 1946 επανασυστήνεται ο Νομός Λευκάδας, που περιλαμβάνει τη Λευκάδα, την Ιθάκη και τα άλλα μικρότερα νησιά Μεγανήσι, Κάλαμο και Καστό.

  • Ο Νομός παραμένει μέχρι σήμερα, με τη διαφορά ότι η Ιθάκη με το Νόμο 1976/12-1-1953 αποσπάστηκε στο Νομό Κεφαλληνίας.

Από τα παραπάνω στοιχεία, προκύπτει ότι η Λευκάδα ήταν επαρχία του Νομού Κέρκυρας για 69 χρόνια, σε δύο περιόδους. Η πρώτη περίοδος από το 1866 μέχρι το 1899 (33 χρόνια) και η δεύτερη περίοδος από το 1909 μέχρι το 1945 (36 χρόνια).

Με αυτή την έννοια, καταχωρήθηκαν στην έρευνα (www.vouleftes-kerkyras.com) και οι Βουλευτές που γεννήθηκαν και πολιτεύτηκαν στην Λευκάδα, όμως στη Βουλή των Ελλήνων καταχωρήθηκαν ως Βουλευτές Κέρκυρας (επαρχία Λευκάδος).


Επιλεγμένα σχόλια
Αρχείο
Κοινωνικά δίκτυα
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Blogger Icon
  • Grey Google+ Icon
bottom of page