top of page

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάζονται ως εξής:

-Κερκυραίοι Πρωθυπουργοί: Περιλαμβάνεται και ένας Κυβερνήτης.

-Βουλευτές της Ιονίου Βουλής: Περιλαμβάνονται Επτανήσιοι Βουλευτές και Γερουσιαστές (1815 - 1864).

-Βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων (1864 - 2015): Περιλαμβάνονται Κερκυραίοι Βουλευτές που εξελέγησαν στην Κέρκυρα ή και σε άλλες εκλογικές περιφέρειες, καθώς και μη Κερκυραίοι Βουλευτές που εξελέγησαν στην εκλογική περιφέρεια Κέρκυρας.

-Λευκαδίτες Βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων (1886-1899 και 1909-1945): Κατά τα 69 αυτά έτη η Λευκάδα ανήκε διοικητικά στο Νομό Κέρκυρας.

-Παξινοί Βουλευτές της Ιονίου Βουλής και της Βουλής των Ελλήνων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Μερικά ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας
 

Η έρευνα κατέγραψε 192 Βουλευτές και Γερουσιαστές, εκ των οποίων 134 στην Κέρκυρα, 30 στους Παξούς και 28 στην Λευκάδα (μόνο για τις χρονικές περιόδους που η Λευκάδα ανήκε διοικητικά στην Κέρκυρα).

 

Τοποθέτηση στην κομματική παλέτα

Η Κέρκυρα έχει συμβάλλει με πολιτικό δυναμικό σε όλο το φάσμα της κομματικής παλέτας (από δεξιά έως αριστερά).

 

Οικογενειοκρατία

Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται ο θεσμός της οικογενειοκρατίας. Παππούς, γιος και εγγονός βουλευτής, είναι συνηθισμένο φαινόμενο, που απαντάται στην Κέρκυρα, στους Παξούς και τη Λευκάδα. Το ρεκόρ της οικογενειοκρατίας, το κρατάνε οι Παξοί, όπου το επώνυμο Βελλιανίτης απαντάται  σε 11 Παξινούς βουλευτές. Σε ορισμένες περιπτώσεις συναντάμε τα ίδια επώνυμα ως συνωνυμίες ή σε κλώνους παλαιότερων γενεών και όχι ως μέλη μιας συγκεκριμένης οικογένειας.

• Παξοί: 11 βουλευτές (Βελιανίτης)

• Κέρκυρα: 6 βουλευτές (Ζερβός)

• Λευκάδα: 6 βουλευτές (Βαλαωρίτης)

 

Επαγγέλματα

Το μητρώο βουλευτών της Βουλής των Ελλήνων, καταγράφει τα επαγγέλματα των βουλευτών, μόνο στις όψιμες κοινοβουλευτικές περιόδους. Αλλά και επί Ιονίου Βουλής, σπάνια αναφέρεται το επάγγελμα του βουλευτή ή του γερουσιαστή. Γιαυτό το λόγο δεν υπάρχουν επαληθευμένα στοιχεία προς δημοσίευση.

Όμως, από την εμπειρία που αποκτήθηκε στη διάρκεια της έρευνας, μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε, ότι τα επαγγέλματα που έδωσαν τους περισσότερους βουλευτές, είναι κατά σειρά: δικηγόρος, δημοσιογράφος και γιατρός. Σε μια περίπτωση δηλώθηκε βιομήχανος και σε τρεις περιπτώσεις δηλώθηκε κτηματίας.

 

Σπουδές

Επί Ιονίου Πολιτείας οι περισσότεροι βουλευτές και γερουσιαστές, είχαν τίτλους σπουδών ξένων (ευρωπαϊκών) Πανεπιστημίων, ενώ το Πανεπιστήμιο της Αθήνας ήταν τελευταίο στις προτιμήσεις τους. Ως τόποι σπουδών, αναφέρονται κυρίως το Παρίσι, το Βερολίνο, η Λειψία, το Λονδίνο η Βιέννη και η Ιταλία, η οποία λόγω γειτνίασης δέχθηκε μεγάλο αριθμό φοιτητών. Η Πάδοβα, η Πίζα, η Φλωρεντία, η Ρώμη, το Μπάρι, η Νάπολη -ίσως και άλλες πόλεις- αναφέρονται ως τόποι σπουδών των βουλευτών.

Σε μία έρευνα που επιμελήθηκε η κα. Αλόη Σιδέρη (ΙΑΕΝ-ΓΓΝΓ, αρ. 21, Αθήνα 1989), γίνεται αναφορά στους Έλληνες φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πίζας για το διάστημα 1806-1861. Στα 55 χρόνια του ερευνητέου χρόνου, καταγράφονται 670 Έλληνες φοιτητές.

Τα Επτάνησα συνέβαλαν κατά 65.3% στο σύνολο των Ελλήνων φοιτητών, ως ακολούθως:

  • Κεφαλληνία 203

  • Ζάκυνθος 93

  • Κέρκυρα 88

  • Ιθάκη 28

  • Λευκάδα 26.

 

Φύλο

Η ιδιότητα του βουλευτή ήταν πάντα ανδρικό προνόμιο. Από το 1815 μέχρι το 2004, ο Νομός της Κέρκυρας είχε εκλέξει μόνο άνδρες βουλευτές. Το 2004, πρώτη η κα Άντζελα Γκερέκου και το 2015 η κα. Βάκη Φωτεινή, η κα. Ελένη Αυλωνίτου και η κα. Αννέτα Καββαδία, άλλαξαν το κατεστημένο και είναι οι πρώτες γυναίκες βουλευτές της Κέρκυρας.

 

Ήθος

Η ευγένεια που διακρίνει τους Κερκυραίους γενικώς, βρίσκει εφαρμογή και μέσα στο Κοινοβούλιο. Τόσο στην ιστορία της Ιονίου Βουλής, όσο και στη Βουλή των Ελλήνων, ουδέποτε καταγράφηκε “θερμό επεισόδιο” από Κερκυραίους βουλευτές. Αυτό το συμπέρασμα δείχνει καθαρά ότι οι Κερκυραίοι βουλευτές, διακρίθηκαν και με διαφορά ...ήθους.

 

Δωρεές

Στη διάρκεια της έρευνας, καταγράφηκε η γενναιοδωρία κάποιων Κερκυραίων βουλευτών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και άλλοι, οι οποίοι λόγω μετριοφροσύνης έμειναν στην αφάνεια. Για να τους τιμήσουμε, αναφέρουμε τον Δονάτο Δημουλίτσα ο οποίος με διαθήκη του το 1937 άφησε την περιουσία του σε φορείς της Κέρκυρας, το Λίνο Κογεβίνα ο οποίος μπήκε στην πολιτική πλούσιος και ανάλωσε την περιουσία του υπέρ της Κέρκυρας και τέλος ο βουλευτής Παξών Παναγιώτης Κάγκας (φαρμακοποιός), ο οποίος δώρησε την περιουσία του στις τέσσερις κοινότητες του νησιού.

bottom of page